Loteria wizowa DV-2015

W związku z trwającymi reformami prawa imigracyjnego w USA ta edycja loterii wizowej może zostać przerwana w każdym momencie.

Przyjmowanie zgłoszeń zakończyło się 2 listopada, od 1 maja 2014 można sprawdzać wyniki.

Od 19 maja dostępny będzie dla zwycięzców do wypełnienia online formularz DS-260.

Rejestracja do następnej edycji DV-2016 będzie możliwa w październiku 2014 roku.

Samo zgłoszenie jest bezpłatne, jedynie w przypadku wygranej będziemy musieli ponieść koszty.

Zobacz oficjalną instrukcję i informacje po angielsku i po polsku. Uwaga: w razie wątpliwości jedynym obowiązującym dokumentem jest wersja angielska, wersja polska jest dokumentem nieoficjalnym.

Przed rozpoczęciem wypełniania formularza sprawdż czy spełniasz wymagania względem uczestników loterii oraz zapoznaj się z informacjami jak działa program loterii wizowej USA oraz co daje posiadanie zielonej karty w USA.

Niezależnie od tego czy brałeś udział w poprzednich edycjach i czy zostałeś w nich wylosowany możesz zgłosić się w następnej. Zgłoszenia tak jak w poprzedniej edycji przyjmowane będą wyłacznie za pomocą formularza na stronie internetowej.

Zgłoszenie udziału w loterii wizowej

Rejestracja do loterii wizowej DV-2015 będzie trwała od 1 października 2013 do 2 listopada 2013.

Należy pamiętać że nie jest wskazane korzystanie z usług pośredników, zgłoszenie do loterii jest bezpłatne i można je zrobić samodzielnie poprzez formularz na odpowiedniej stronie internetowej - zobacz jak poprawnie wypełnić formularz. Do formularza będziesz musiał załączyć zdjęcia w odpowiednim formacie.

Ogłoszenie wyników loterii wizowej DV-2015

Ogłoszenie wyników losowania nastąpi 1 maja 2014 roku. Zwycięzcy NIE zostaną poinformowani pocztą, mailowo ani telefonicznie, jedyną możliwością sprawdzenia wyników loterii wizowej jest formularz internetowy.

Każda wiadomość mailowa z informacją o wygranej i informacjami o wymaganych opłatach jest oszustwem. Pierwsze opłaty związane z loterią wizową trzeba będzie wykonać dopiero po ustaleniu terminu wizyty w ambasadzie USAwięcej o opłatach związanych z loterią wizową.

Interview w ambasadzie

Musi nastąpić pomiędzy 1 października 2014 a 30 września 2015 – jego termin jest ustalany indywidualnie i zależy od przyznanego nam po wylosowaniu numeru CN oraz od tego jak szybko odeślemy dokumenty po otrzymaniu informacji o wygranej.

Przed rozmową z konsulem niezbędne jest wykonanie badań i zrobienie wymaganych szczepień. Na rozmowie musisz posiadać również świadectwa niekaralności ze wszystkich krajów, w których przebywałeś dłużej niż pół roku.

Pierwsze przekroczenie granicy USA z wizą immigracyjną

Musi ono nastąpić nie później niż 6 miesięcy po otrzymaniu wizy ponieważ traci ona ważność po tym terminie.