Kto może brać udział w loterii wizowej


Zgłosić do loterii wizowej może się każdy, jednak jeżeli nie spełnimy podstawowych warunków takie zgłoszenie nie ma sensu, gdyż wszystkie informacje są weryfikowane w przypadku wygranej. Ważne jest aby podane wymagania były spełnione przez biorącego udział w losowaniu w dniu wypełniania wniosku.

Warunek kraju urodzenia

W uproszczeniu – osoba biorąca udział w loterii musi być urodzona w kraju znajdującym się na liście. Osoby urodzone w Polsce mogą brać udział w loterii wizowej DV-2018. Nie ma tu znaczenia obecny kraj zamieszkania, czyli Polacy mieszkający obecnie w Wielkiej Brytanii mogą brać udział w loterii, co więcej jeżeli im wygodniej w przypadku wygranej mogą odbyć rozmowę z konsulem w ambasadzie w Londynie. Trzeba tu jednak wziąć pod uwagę większe koszty uzyskania wizy na wyspach.

Warunek wykształcenia lub stażu zawodowego

Należy spełnić jeden z dwóch podanych warunków:

  • posiadać minimum wykształcenie średnie (ukończenie dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej - nie jest wymagana matura, tylko swiadectwo ukończenia szkoły średniej)
  • przepracować minimum dwa lata w ciągu ostatnich pięciu lat w jednym z preferowanych zawodów

Lista zawodów znajduje się na stronie O*Net Online Database, preferowane zawody znajdują się w strefie zawodowej 4 lub 5 i mają wskaźnik 7 lub wyższy w klasyfikacji Szczególnego Przygotowania Zawodowego (SVP).

Czy przebywając nielegalnie w stanach mogę brać udział w loterii?